Mijn Lesmethode

Respect als basis

Bij judo staat respect voor elkaar zichtbaar centraal. Tijdens de judolessen en wedstrijden wordt dit gedaan door middel van het maken van een buiging maar in het hedendaagse leven is het geven van een hand of een boks eigenlijk hetzelfde. 

Respect is een veel betekenend woord en voor heel veel mensen ook heel belangrijk in bijvoorbeeld cultuur. Respect staat bij mij ook in lijn met veiligheid. 

Maar wat is respect en hoe leg je dat eigenlijk uit?

Bij het inleiden van mijn lessen gebruik ik het groeten om kort dit gesprek aan te gaan. Respect bestaat voor mij uit een aantal punten wat ik regelmatig in de lessen terug laat komen en/of benoem.

Door te groeten beloven we:

Goed ons best te doen. Ik doe mijn best voor de jullie en jullie doen je best voor mij. Maar heel belangrijk jullie doen je best voor elkaar.

Elkaar te helpen. Door elkaar te helpen wordt je samen beter. Oefen je met iemand die het nog niet zo goed kan of durft? Dan ga je de ander helpen zodat je daarna zelf ook weer lekkerder kan oefenen.

Voorzichtig te zijn. We oefenen hoe we elkaar bijvoorbeeld op de grond kunnen leggen of vast houden. Of we zijn bezig met een stoeispel. Winnen en de beste zijn is leuk, maar het moet leuk blijven voor iedereen. 

Goed naar elkaar te luisteren. Als je iets niet fijn vindt dan moet je dat durven te zeggen. En de ander moet daar dan ook naar luisteren. Alleen dan kunnen we op een fijne en veilige manier met elkaar oefenen. Stop is Stop en Nee is Nee.

Lief te zijn voor elkaar. We noemen elkaar gewoon bij de naam en we blijven van elkaar af. Behalve als we met een oefening bezig zijn natuurlijk. 

We doen elkaar niet expres pijn. anders wil niemand meer met je oefenen. 

Al deze dingen hebben met elkaar te maken met respect voor elkaar, respect voor jezelf maar ook respect voor spullen en omgeving. 

Respect voor elkaar is de basis van mijn lessen. Zonder respect kunnen we niet op een veilige manier samen leren. Als je niet goed meedoet kunnen de technieken die we leren gevaarlijk zijn en zou het kunnen dat iemand zich niet prettig voelt.

Respect voor elkaar is nodig om op een veilige manier samen met elkaar te kunnen oefenen en samen beter te worden. Dit is iets wat ik de kinderen elke les wil meegeven en het zijn de bouwstenen van mijn lesmethode.

Contact met elkaar

Tijdens de lessen zijn de leerlingen continu met elkaar in contact. Of ze nu bezig zijn met een spel of met het oefenen van een techniek of andere oefening, vroeg of laat ontstaat daar een moment waar iemand zich op wat voor manier zich niet prettig bij voelt en uit zich in een bepaald soort gedrag. Doordat gedrag zichtbaar is kan je iemand daar op wijzen. Daardoor wordt het herkenbaar en dus ook coachbaar. Ik reflecteer met de kinderen en koppel dit altijd terug naar de bouwstenen. Daarnaast spreek ik het gewenste gedrag uit of laat ze zelf met de oplossing komen.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Een kind (we noemen hem even Bas) staat per ongeluk op de teen van een ander kind (Cas) . Cas vindt dat niet leuk, wordt boos en schopt terug. Nu zijn er twee boze kinderen. 

Door Cas er op te wijzen dat we elkaar niet expres pijn doen en dat ongelukken kunnen gebeuren kan je hem vertellen dat hij het volgende keer met woorden kan oplossen. ("Hey! Je staat op mijn teen"). Maar Bas zou volgende keer gelijk even sorry kunnen zeggen als hij het doorhad. Door dingen durven te zeggen en naar elkaar te luisteren kun je het samen oplossen. Daarnaast zouden Bas en Cas in het vervolg iets voorzichtiger kunnen oefenen zodat het niet nog een keer gebeurd. "Zeg even sorry tegen elkaar en ga nog even voorzichtig verder zodat het hopelijk niet nog een keer gebeurd."

Oefenen aan bouwstenen

Door verschillende oefeningen en judo/weerbaarheid technieken te gebruiken daag ik de leerlingen uit om met elkaar samen te werken aan de bouwstenen.

"Maak je groot en brul als een beer" - Laat jezelf zien én horen.

"Sleep de ander naar de overkant" - Help elkaar als het niet lukt.

"Stoot/trap niet te hard" - Doe voorzichtig.

"Kijk goed om je heen" - Let op elkaar.

"Geef een highfive" - Zorg samen dat het lukt. 

"Tel voor elkaar" - Luister naar elkaar.

"Doe eens wat minder sterk" - Pas je aan

 

Neem contact op

Benieuwd naar onze trainingen?

Neem contact met ons op voor meer informatie en mogelijkheden voor jouw school of vereniging!

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.